Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Καταπολεμίστε ττην κατάθλιψη με μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή δίαιτα, πέρα από τα ήδη γνωστά οφέλη της στην προστασία από καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα και διαβήτη, ανακαλύπτεται πλέον ότι έχει άλλη μια ευεργετική επίδραση, στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.

Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Πάντως οι ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.

Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν απομονώσουν άλλους παράγοντες ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για τη σημασία της διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Οι ισπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου