Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η μορφίνη βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου

Η μορφίνη, η ουσία που χορηγείται στους ασθενείς για να ανακουφίσει τους πόνους από μια χειρουργική επέμβαση αλλά και από καρκινικούς όγκους, μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα του ασθενούς σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες Αμερικανών επιστημόνων.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό τον καθηγητή ιατρικής Πάτρικ Σίγκλετον υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη οπιούχα ουσία διαπιστώθηκε ότι βοηθά στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Όπως είπαν οι ερευνητές, η μορφίνη εμφανίζεται να διευκολύνει τα καρκινικά κύτταρα να επεκταθούν σε άλλους ιστούς και έτσι να εξαπλωθούν.

Το "αντίδοτο"

Ωστόσο, υπάρχει φάρμακο που καταπολεμά αυτές τις συνέπειες της μορφίνης, χωρίς να μειώνει τις ιδιότητες της ουσίας στην αντιμετώπιση του πόνου. Πειράματα που έγιναν από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο σε ποντίκια με καρκίνο των πνευμόνων, έδειξαν ότι το φάρμακο MNTX εμπόδισε την μορφίνη να βοηθήσει στην ανάπτυξη των όγκων και μείωσε κατά 90% την εξάπλωση του καρκίνου στα πειραματόζωα.

Από την άλλη πλευρά όμως, άλλοι ειδικοί εΚτιμούν θα χρειαστούν και νέες έρευνες προτού αποφασιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές στη χρήση της μορφίνης στη θεραπεία των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου