Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Διαβητική νεφροπάθεια

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δ. Μέμμος, και ο αντιπρόεδρος, Χρ. Ιατρού, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η διαβητική νεφροπάθεια είναι μία από τις πιο σοβαρές και πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη. Το 30% των διαβητικών τύπου 1 και 2 θα εμφανίσουν διαβητική νεφροπάθεια και οι μισοί από αυτούς θα φτάσουν στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.

Στον διαβήτη τύπου 2 δεν είναι σαφές το πότε ξεκινά η νεφρική βλάβη και οι επιστήμονες ζητούν από τους ασθενείς να υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις αμέσως μετά τη διάγνωση. Η ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η γενετική προδιάθεση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για νεφρική προσβολή. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να γίνει με απλές εξετάσεις αίματος και ούρων. Οδηγεί σε αποτελεσματική θεραπεία, η οποία προλαμβάνει τη νεφρική και την καρδιαγγειακή βλάβη. Οι αρχικές βλάβες από τον διαβήτη στους νεφρούς εκδηλώνονται με τη διαφυγή μικρής ποσότητας λευκωματίνης στα ούρα. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος κάθε έξι μήνες.

Οι νεφρολόγοι καλούν τους διαβητικούς να προσαρμοστούν σε ένα μοντέλο ζωής, το οποίο θα διατηρεί λειτουργικούς τους νεφρούς τους. Βασικό του στοιχείο είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το «13 και 8». Η μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος, που εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου