Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Κλιματική αλλαγή

Αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων και περισσότερες ημέρες καύσωνα προβλέπει για το 2021-50, σε σύγκριση με το 1961-90, στα αστικά κέντρα επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι στους τουριστικούς προορισμούς τη νύχτα η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου, λόγω της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών.

Με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας - Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά το άμεσο μέλλον» το WWF Ελλάς με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασαν την έρευνα που επικεντρώνεται στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Στους πίνακες αναγράφεται η αύξηση του αριθμού των καυτών ημερών στα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία, η Λάρισα, που θα υφίστανται μέχρι και 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα το 2021-50 από το 1961-90.

Αναμένεται επίσης η αύξηση κατά 10% έως 20% των ακραίων βροχοπτώσεων στις πόλεις αυτές καθώς επίσης στην Αθήνα και τον Βόλο.

Μεγάλη πίεση λόγω της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής θα δεχθούν την ίδια περίοδο και οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες του καύσωνα και οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή. Η μείωση των χειμερινών βροχοπτώσεων θα αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Παράδειγμα η Εύβοια, όπου αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα. Στις Σέρρες και τη Λάρισα θα έχουμε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα και στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις του χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι θα είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες, αν και τα ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα του νερού.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=83319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου